Verslag kwart marathon Egmond aan zee, 14 januari

De kwart marathon van Egmond aan zee stond al enkele jaren op mijn lijstje en in 2019 is het er dan echt van gekomen. Ik had in Runners magazine al stukjes hier over gelezen en dat het een hele en zware loop is dus dat was wel spannend.

Toen de inschrijving eind augustus open ging heb ik mij vrij snel ingeschreven, een loop over het strand is een bijzondere ervaring leek mij. Het trainen voor deze loop is wat lastiger omdat wij niet aan zee wonen.

De dag begon erg vroeg voor mij om 5.45 uur omdat de bus om 7.30 uur vertrok vanaf Eindhoven Atletiek. Het was een regenachtige dag in Eindhoven en ik had de hoop dat het in Egmond droog zou zijn en dit was gelukkig ook zo. De busreis was goed verzorgd met eten en drinken, we kwamen niks tekort. Rond 9.45 uur waren we in Egmond, ik zou rond 10.45 uur starten. Ik had dus alle tijd om rustig mijn spullen af te geven en naar de start te lopen.

Toen ik richting start liep voelde ik toch wel spanning voor wat er komen gaat. Mijn run had ik vooraf in twee stukken ingedeeld, het deel over strand en duinen en het stuk over de gewone weg. Uiteindelijk bleek dat de run ook in twee gedeelten te bestaan. De weg en het strand en duinen.

Ik ben rustig begonnen omdat ik geen idee had hoe zwaar het zou zijn. De eerste 3 km waren over de weg. Toen we richting strand liepen was ik goed warm en ben ik ook op een rustig tempo doorgelopen. Het viel mij niet tegen om over het strand te lopen, het echte zware gedeelte was door de duinen. Ook heb ik onwijs genoten van de prachtige natuur in Egmond.

Nadat ik de duinen had gehad, kon ik het laatste stuk wat meer snelheid maken over de weg. Ik had alles goed ingedeeld waardoor ik niet echt een dip heb gehad. Het was een loop waar echt uitdaging in zit en die voor mijn gevoel ook zeker voor herhaling vatbaar is.

Op de terugreis was het erg druk op de weg. De bus was pas tegen 19.00 uur weer in Eindhoven. We werden goed verzorgd met hapjes en drankjes. In de bus zaten lopers van diverse verenigingen. Iedereen was goed vertegenwoordigd maar ze vonden LONU een ‘zwak’ groepje. Ik was bij mijn weten de enige.

Groetjes Bram