Verslag 10 km Cyriel

Fun to run 10 km

Terwijl de deelnemers aan de hele marathon de finish al waren gepasseerd en ook een groot gedeelte van de hardlopers op de halve marathon al binnen waren stonden er nog zo’n 3.000 sportievelingen om half 4 tot popelen om te starten op de laatste afstand van de marathonzondag: de 10 km. We moesten echter geduld hebben omdat er nog verkeer op het parcours reed. Waarschijnlijk waren dit hulpverleners die in actie moesten komen voor de hardlopers die waren bezweken onder de hitte.

Na een extra warming-up door de DJ bij de startstreep konden we 10 minuten later dan gepland dan uiteindelijk los gaan. Ik had voor mijzelf geen echt doel opgelegd anders dan binnen het uur te finishen, wat toch zou moeten lukken ondanks de warmte en de harde wind. Al snel had ik voor mijn gevoel een lekkere cadans gevonden en kon ik gaan genieten van de sfeer en het publiek dat weer in grote getalen op de gezelligste marathon van Nederland was afgekomen. Nadat we de Boschdijk waren overgestoken en richting De Herdgang renden werd het wat rustiger langs de kant. Toen we na ongeveer 4,5 km op de Oirschotsedijk het parcours van de (halve) marathon opdraaiden stond er weer meer publiek langs het parcours.

Op 5 km toch maar eens naar mijn tussentijd gekeken en tot mijn verbazing ging ik wonderwel goed. Op Strijp-S zag Robin langs de kant staan om de LONU-ers die aan de verschillende afstanden deelname aan te moedigen. Richting het centrum werd het alleen maar drukker langs de kant wat mij alleen maar meer stimuleerde om het tempo te proberen vast te houden. Op de Markt en het Stratums Eind werd dat lastiger. Daar liepen langzamere lopers mij soms wel eens voor de voeten. Dat gaf mij weer de tijd om een paar kinderen langs de kant een high five te geven. Op het bruggetje over de Dommel, met nog 1 kilometer te gaan, stond Frank te supporteren. Met deze extra boost moest deze laatste kilometer ook nog wel lukken.

Andere jaren liep het parcours zo dat als je vanaf de Bilderdijklaan de Vestdijk op kwam, je in een rechte lijn op de finish afstormde. Zo niet dit jaar. Vanwege wegwerkzaamheden aan de Vestdijk moesten we nu een knik via de Bleekstraat en Kanaalstraat maken voordat we rechtsaf weer de Vestdijk op draaiden en het finishdoek in zicht kwam. Vol gas de laatste meters naar de eindstreep om daar tot mijn verrassing te zien dat ik voor mijzelf een prima tijd had neergezet. In het finishvak kwam ik Maria tegen die net binnen was van de halve marathon. Tijdens een van de laatste trainingen hadden we het er over gehad dat ik haar misschien nog zou kunnen inhalen tijdens de wedstrijd, maar dat is me dus niet gelukt J. De Marathon van Eindhoven was weer een groot festijn. Op naar volgend jaar en hopelijk doen er dan weer veel LONU-ers mee!

Cyriel