Fried van Hoek gedecoreerd!

Extra bulletin

Vandaag, 1 juni, heeft Fried van Hoek een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij verschillende verenigingen en organisaties.

De onderscheiding werd uitgereikt in de Dorpswerkplaats, tijdens de voorbereidingen van de Van Goghloop.

Omdat het niet mogelijk was om op dat moment er veel tijd voor in te ruimen, heeft het bestuur besloten Fried op dinsdagavond a.s. van 20:30 – 22:00 uur een receptie aan te bieden in het clubgebouw.
Jullie zijn daar allen voor uitgenodigd.

Namens het bestuur,

Anne Joustra, voorzitter.

Voorinschrijving Van Goghloop is gesloten, na-inschrijven nog steeds mogelijk

De voorinschrijving is inmiddels gesloten, na-inschrijven is echter wel mogelijk…

Na-inschrijven is vanaf nu uitsluitend mogelijk op de dag zelf.

U kunt zich op zaterdag 1 juni vanaf 17.00 uur na-inschrijven bij Sportcentrum Feel Fit, Sportlaan 4 in Nuenen. Er zijn voldoende vrijwiligers aanwezig om u ter plekke in te schrijven.

Prijzen na-inschrijving: 
– 5 kilometer: € 8,-
– 10 en 15 kilometer en halve marathon: €10,-

Aanvangstijden Van Goghloop*
18.30 uur: Halve marathon
18.40 uur: 5-10-15 kilometer
*Tijden kunnen iets afwijken, afhankelijk van de omstandigheden

Aanvangstijden Scholierenloop*
17.00 uur: Groep 1 &2
17.10 uur: Groep 3&4
17.30 uur: Groep 5&6
17.50 uur: Groep 7&8

De Nuenense scholierenloop staat alleen open voor leerlingen van de Nuenense basisscholen, de inschrijving en informatieverstrekking geschiedt dan ook geheel in afstemming met en door deze scholen. Aanmelden voor de scholierenloop op de wedstrijddag is dan ook niet meer mogelijk!

Bosloop 30 juni 2019

ZET IN JE AGENDA
Bostraining

Als een hinde door het bos?

Zachte ondergrond, frisse dennengeuren, gefluit van de vogels, lekker beschut voor de zon, geen verkeerslichten, geen geraas van auto’s, afwisselend terrein met minimale hoogteverschillen en wie weet een onverwachte ontmoeting met een ree of ander wild. Rennen door het bos geeft het ultieme gevoel van vrijheid en is erg goed voor de algehele conditie!

Wat: een looptraining door het bos
Wanneer: zondag 30 juni om 09.30 uur
Waar: ‘t Boshuys, Sonseweg 39, 5681 BH Best
Voor wie: alle lopers van R3, R2, R1 en PR zijn van harte welkom, het programma is voor iedereen toegankelijk!

De training zal tot ongeveer 11.00u duren en voor wie wil na afloop koffie/thee/fris/… en een lekker stuk gebak.

Vervoer: op eigen gelegenheid.

Voor meer informatie: Jeroen

Uitslagen van LONU-ers

Mocht je dit jaar meedoen aan een wedstrijd vergeet dan niet je naam, afstand en tijd de mailen naar: redactie@lonu.nl. Actiefoto’s en verslagen zijn ook altijd erg welkom.

Rondje Nuenen West, 19 mei 2019

Naam Afstand in km Uur Min. Sec.
Cyriel Douven 7 00 36 50

Verslag JP Balki Run 13-04-2019

Jaarlijks wordt op de tweede zaterdag van april het JP Balki Event georganiseerd in Heeze. Dit is een hardloopwedstrijd ter nagedachtenis van Jean-Paul Balkestein die op 13 maart 2012 op 32-jarige leeftijd tijdens het joggen aan een hartstilstand is overleden. Niet dat ik hem persoonlijk gekend heb, maar hij was blijkbaar een zeer sportieve jongen die midden in het Heezerse leven stond.

Het JP Balki Event wordt georganiseerd door vrienden van Jean-Paul. Het is een evenement waarbij sportiviteit en gezelligheid hand in hand gaan. Dat betekent dat het niet alleen een hardlooprun is, maar op de avond daarvoor is er al de Balki Party, met diverse landelijk bekende DJ’s. Voor de jongere generatie, zal ik dan maar zeggen. De opbrengsten van het evenement worden trouwens gedoneerd aan de Hartstichting en de AMC Foundation en is bedoeld voor onderzoek naar plotse hartdood.

Op zaterdagmiddag 13 april 2019 vond de inmiddels 7e editie plaats van de run, met start om 15.30 uur. Ingeschreven kon worden voor diverse afstanden: 5 km, 7 km, 10,7 km en 14,3 km. Ook was er nog een kinderloop van 3 km, die al om 14.00 uur startte. Daar heb ik dus niets van gezien, maar zag aan de uitslagenlijst dat daar zo’n 80 kinderen aan meegedaan hebben. De loop voor de volwassenen trok bij elkaar, alle afstanden opgeteld, ruim 160 deelnemers. Al met al een kleinschalige run en dat is precies waar ik de voorkeur aan geef.

De start om 15.30 uur was indrukwekkend: eerst een praatje over de achtergrond van de JP Balki Run door Marcel Balkestein, broer van Jean-Paul en oud-international (en olympisch speler) van hockeyvereniging Oranje Rood uit Eindhoven, gevolgd door een minuut stilte.

Het parcours zelf is werkelijk schitterend. Startend vanaf de Boschlaan, midden in het met het vele autoverkeer veel te drukke centrum van Heeze, loop je onmiddellijk de stille natuur in. Eerst langs het mooie Kasteel Heeze, dat nog bewoond wordt door de familie van Tuyll van Serooskerken, maar in het seizoen ook opengesteld is voor rondleidingen en compleet verzorgde huwelijksfeesten. ’t Is maar dat je het weet, mocht je nog een mooie trouwlocatie zoeken. Vlak daarna langs het gedenkmonumentje voor Jean-Paul gelopen, om daarna de natuurgebieden van het Brabants Landschap en Staatsbosbeheer in te gaan. Met uiteraard als hoogtepunt de Strabrechtse Heide. Ik kan het blijven zeggen: wat is de Nederlandse natuur toch prachtig.

De 3, 5 en 10,7 km startten gelijk en in een voor mij iets te hoog tempo samen met 2 maatjes van LOGO achter 2 “hazen” het eerste stuk van het parcours afgelegd. Helaas bleken onze hazen de 5 km te volgen, dus bij een splitsing waren we ze plotsklaps kwijt en ook bijna iedereen die achter ons liep bleek de 5 km te volgen. Oei, betekent dat we als laatste aan het lopen waren. Echter, mijn tempo kon niet meer omhoog en na zo’n 8 à 9 km kwam er zo’n klein mannetje met een hamertje bij me langs zodat ik het laatste stuk nog een tandje lager moest. Gevolg was dat ik zo’n 20 seconden later dan mijn maatjes over de finish binnenkwam in een tijd van 1:06:20 uur, dus met een snelheid van 9,70 km/uur. Voor velen wellicht niet erg snel, maar voor mij prima genoeg. Ondanks gefinisht als laatste man op de 10,7 km, volgens mij wel als eerste geëindigd in mijn eigen leeftijdscategorie, denk ik er dan maar bij ………

Met sportieve groet, Jaap Riet

Halve marathon Eindhoven 13 oktober 2019

De zomertijd is weer aangebroken, het humeur wordt er weer beter op en dus komen ook de lentekriebels met de nodige uitdagingen.

Voor menig loper bij LONU betekent dat voorzichtig nadenken of dit jaar misschien de halve van Eindhoven gelopen gaat/ kan worden en wanneer moet je dan beginnen en hoeveel moet je daar voor trainen en nog meer van die schrikbeelden.

Om de twijfelaars wat houvast te geven zal ik in elke nieuwsbrief wat tips geven voor een mogelijk schema richting 13 oktober.

De eerste tip is: Bezint eer ge begint
– Trainen voor een halve marathon vraagt om drie trainingen per week
– Meedoen aan de 10 km van de VanGoghloop op 1 juni is een goed startpunt om verder te bouwen. Ben je die dag verhinderd dan geldt dat je minimaal een uur moet kunnen lopen zonder te wandelen.

Is de hobbel van tip 1 genomen dan kan je nu starten en adviseer ik de volgende uitgangspunten:
– GENIETEN en ONTSPANNEN
– 3 trainingen per week, 2x LONU voor het tempowerk en een langzame duurloop tempo D1 in het weekend voor het duurvermogen
– “gouden regel: : langzamer is beter dan sneller en korter is beter dan langer

Vele wegen leiden naar Eindhoven maar met onderstaande aanpak is succes bijna verzekerd.
– Start ergens in mei met de langzame duurlopen D1.
– De eerste keer 60 minuten en daarna elke week 5 minuten langer totdat je op de 80 minuten zit.
– Langzame duurloop D1 is ook echt langzaam want daarmee bouw je het duurvermogen op. Voor de bezitters van een hartslagmeter D1 = 75% van de maximale hartslag. LET OP:  de maximale hartslag is alleen met een inspanningstest te bepalen en niet met formules.

Streeftijd in Eindhoven Tempo D1
2 uur 9,2 km/ uur = 6.30/ km
2 uur 6 minuten 8,9 km/ uur = 6.45/ km
2 uur 15 minuten 8,6 km/ uur = 7 min/ km

Van deze tempo’s zal je niet moe worden en in het begin zal het zelfs strenge discipline vragen om niet sneller te gaan. Wanneer je eenmaal in die flow zit van het trainen voor Eindhoven krijg je daar heel veel energie en motivatie van en wordt trainen steeds leuker.

Is het lopen van de halve marathon van Eindhoven leuk?
Mijn antwoord is volmondig JA want lopen in Eindhoven met die tienduizend andere lopers en met al die kennissen langs het parkoers geeft een enorme kick. Met een goede voorbereiding worden die 21,1 kilometers gewoon een feest tenzij het 28 graden Celsius wordt zoals afgelopen jaar.

Bezint eer ge begint maar wanneer je begint GENIET er dan ook van.

Jasper van der Toorn

Lopen in de regio

Voor de fanatiekelingen onder ons die naast LONU ook graag deelnemen aan verschillende loopevenementen staan hier de loopevenementen uit de regio vermeld. Voor afstanden en meer informatie verwijzen we jullie door naar de website van de desbetreffende loop. En mochten jullie nog een bepaalde loop missen op onze lijst dan horen wij dit graag via redactie@lonu.nl

Datum Loopevenement Plaats
25-05 Deurne City-Run Deurne
26-05 Vestingloop ‘s-Hertogenbosch
01-06 Van Goghloop Nuenen
10-06 Engelenrun Engelen
10-06 Vlagheideloop Eerde-Schijndel

Save the date: 25e editie van de Van Goghloop

PERSBERICHT

Zaterdag 1 juni vindt de 25e editie van de Van Goghloop plaats, een ware jubileum-editie! En natuurlijk vindt dezelfde dag de 17e editie van de Scholierenloop plaats.

Wij van LONU (Loopgroep Nuenen) zijn ontzettend trots dat we dit mooie sportieve evenement ook dit jaar gaan organiseren en hopen dan ook op veel deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers.

Inschrijven Van Goghloop
De voorinschrijving is tot en met 19 mei 20:00 uur. Als je jezelf inschrijft voor deze datum/tijd, dan krijg je een gepersonaliseerd startnummer. Na-inschrijven is alleen nog mogelijk op de dag zelf, dan heb je dus geen gepersonaliseerd startnummer en tevens betaal je dan €2,00 meer. Om in te schrijven kun je terecht op www.inschrijven.nl

Inschrijven Scholierenloop
Inschrijvingen voor de Scholierenloop gaat via het inschrijfformulier dat is uitgedeeld op de Nuenense basisscholen.

Vrijwilligers
Mocht je ons een handje willen helpen deze zaterdag 1 juni dan ben je van harte welkom, stuur daarvoor een mailtje naar info@lonu.nl

Voor meer informatie ga naar: www.vangoghloop.nl

Tekenseizoen van start

Maandag 15 april start de week van de Teek. Dat betekent dat het tekenseizoen van start gaat. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. De app Tekenbeet helpt te controleren op teken en brengt u op de hoogte van de actuele tekenactiviteit.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven tussen bladeren en in hoog gras en struikgewas. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

De GGD Brabant-Zuidoost adviseert om uw huid en kleding altijd goed te controleren op teken, als u in de natuur bent geweest. Vindt u een teek? Dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen met een pincet of tekentang. Ontsmet daarna het beetwondje en noteer wanneer en waar u op de huid gebeten bent. Krijgt u de teken niet uit uw kleding, was ze dan op 60°C of doe ze in de wasdroger.

Naar de huisarts?
Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Heeft u een teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

App “tekenbeet”
De app Tekenbeet helpt te controleren op teken, laat zien hoe u een teek kunt verwijderen en brengt u op de hoogte van de actuele tekenactiviteit. U kunt een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren, waarbij u een herinnering ontvangt om de beet te controleren. De app is te downloaden voor Android in de Google Play Store en voor Apple-gebruikers in de App Store.

Meer informatie
Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het team Infectieziekten via telefoonnummer 088 0031 333 of mail naar infectieziekten@ggdbzo.nl. Meer informatie vindt u op de website van de GGD Brabant-Zuidoost, www.ggdbzo.nl, en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 
www.rivm.nl/tekenbeet

Bron: Persbericht GGD Brabant-Zuidoost