Zomertrainingen 2019

LONU is tijdens de zomervakantie gesloten van 8 juli tot 18 augustus. Om alle lopers in de gelegenheid te stellen de conditie op peil te houden of zelfs te verbeteren, en om in groepsverband te blijven trainen zijn er ook dit jaar weer de gezellige zomertrainingen en wel op de dinsdagen. Lopers uit alle groepen zijn welkom! De start is vanaf hoek Donkervoort Tweerijtensedreef (dichtbij Noorderklamp). Daar is een klein parkeerterrein voor zowel fietsen als auto’s. We organiseren op de dinsdagen een bostraining met speelse elementen en starten stipt om 19:15 uur, dus zorg dat je op tijd bent!!! En zorg zelf ook voor water! Als er voldoende liefhebbers zijn kan er ook op donderdagavond samen gelopen worden. Dit zal een duurloop zijn met een tempo tussen de 9 tot 11 kilometer per uur, voornamelijk door het bos. Dit wordt dan iedere dinsdag afgesproken. 


Annette 

Succesvolle jubileum editie van de Van Goghloop

Afgelopen zaterdag vond de 25e editie van de Van Goghloop plaats en de 17e editie van de Scholierenloop. Het opbouwen van het parcours verliep met dank aan de vele vrijwilligers heel voorspoedig. Dit kwam goed uit omdat er om 12.00 uur een verrassing gepland was voor één van de mede-organisatoren van de Van Goghloop, Fried van Hoek. Fried is al sinds 1993 lid van LONU (Loopgroep Nuenen) en was dit jaar voor de 25e keer betrokken bij de Van Goghloop en daarnaast is hij heel erg actief  bij de vereniging. Zo is hij bestuurslid geweest en is hij trainer en beheerder van ons clubgebouw. In het geheim was geregeld dat familie, vrienden, LONU-leden en bevriende verenigingen aanwezig waren in de Dorpswerkplaats, waar Fried door burgemeester Maarten Houben werd benoemd tot Lid in de ‘Orde van Oranje-Nassau’.

Rond de klok van vijf uur ging het gebeuren, de start van de Scholierenloop met meisjes groep 1 & 2. Het startschot werd gelost door jeugdburgemeester Luuk van den Nieuwenhuijzen. Het was voor hem zijn eerste officiële optreden als jeugdburgemeester,  dus wij vonden het erg leuk dat wij de primeur hadden. Het weer was eigenlijk wat aan de warme kant om te hardlopen, maar wat waren de scholieren fanatiek en wat hadden ze er een zin in. De ene kwam wat betraand over de finish omdat het toch wat spannend was zo’n loop met heel veel leeftijdsgenootjes, de ander kwam met een trotse snoet over de finish, blij met zijn/haar prestatie. Totaal liepen er een kleine 500 scholieren mee aan de Scholierenloop en dat aantal is een nieuw record.

Rond 18.30 uur was de start van de halve marathonlopers, gevolgd door de start van de 5, 10, en 15km. Het was heel mooi om jong en oud samen te zien lopen door het dorp en ook dit jaar was het Eckart College weer goed vertegenwoordigd. In het dorp hing een goede sfeer en de terrassen rondom het parcours waren goed gevuld. Zoals eerder vermeld was het behoorlijk warm voor de deelnemers en we bedanken de inwoners van Nuenen dan ook hartelijk voor alle eigen initiatieven langs de weg in de vorm van bekertjes water of sproeiers. Dit werd enorm gewaardeerd door de verhitte deelnemers.

LONU kan als organisatie terugkijken op een succesvolle jubileumeditie met dank aan de vele sportieve deelnemers, enthousiast publiek en de gezellige muzikale ondersteuning langs het parcours. Uiteraard ook onze dank voor de sponsoren en fantastische inzet van de vele vrijwilligers, Tourclub Nuenen, de politie, de gemeente en het Rode Kruis. Dankzij de inzet van iedereen is het een zeer geslaagd evenement geworden!

Foto’s van de Van Goghloop zijn terug te kijken op de website.

Organisatie Van Goghloop

Halve marathon Eindhoven 13 oktober 2019 deel 2

Mijn eerste column eindigde met de slogan: “Bezint eer ge begint maar wanneer je begint GENIET er dan ook van” en ja er zijn dappere LONU’ers begonnen.

De opdracht voor de eerste maand was heel simpel: Start ergens in mei met de langzame duurloop D1. De eerste keer 60 minuten en daarna elke week 5 minuten langer.

Hiermee doorgaan maakt een duurloop wel een beetje saai en je gaat er ook niet “mooi” van lopen. Als promotor van de Souplesse methode stel ik voor om wat variatie aan te brengen in die langzame duurlopen.

Na een kwartiertje 3x (30 sec iets versnellen en 90 sec duurlooptempo D1) dan halverwege 2 min tandje erbij en 2 min duurloop D1 en dan 1 min een iets groter tandje erbij en dan 1 min duurloop en ten slotte 30 sec een tand erbij en weer verder in de duurloop D1. Aan het eind weer die 3x (30sec – 90 sec). Dit zijn geen intervallen maar gewoon in een andere beenfrequentie lopen, daar wordt je soepel van en het is ook iets afwisselender maar de basis blijft D1 en dat is langzaam.

Eind juni is het tijd voor een testloopje van 10 km, een testloop gaat iets langzamer dan het halve marathontempo. Begin met 10 min rustig inlopen dan 1 minuten pauze daarna de 10 km gevolgd door 2 minuten pauze en dan weer 10 min rustig uitlopen.

Streeftijd in Eindhoven Tempo D1 Tempo testloop
2 uur 9,2 km/ uur = 6.30/ km 5.50/ km = 58 min
2 uur 6 minuten 8,9 km/ uur = 6.45/ km 6.10/ km = 62 min
2 uur 15 minuten 8,6 km/ uur = 7 min/ km 6.30/ km = 65 min

De weken daarna weer doorgaan met de duurlopen en steeds 5 minuten langer maar in deze fase van de training mag het zeker niet meer dan 90 minuten worden. Eind juli staat dan weer een 10 km testloop op het programma.

In je vakantie doortrainen? Ik zou het niet doen, dat vindt de achterban vast niet leuk. Laat je vakantie niet bederven door dit “moeten” dus ga lekker ontspannen in de zon liggen en een beetje lamballen is dan meer dan genoeg.

Jasper van der Toorn

Fried van Hoek gedecoreerd!

Extra bulletin

Vandaag, 1 juni, heeft Fried van Hoek een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij verschillende verenigingen en organisaties.

De onderscheiding werd uitgereikt in de Dorpswerkplaats, tijdens de voorbereidingen van de Van Goghloop.

Omdat het niet mogelijk was om op dat moment er veel tijd voor in te ruimen, heeft het bestuur besloten Fried op dinsdagavond a.s. van 20:30 – 22:00 uur een receptie aan te bieden in het clubgebouw.
Jullie zijn daar allen voor uitgenodigd.

Namens het bestuur,

Anne Joustra, voorzitter.

Voorinschrijving Van Goghloop is gesloten, na-inschrijven nog steeds mogelijk

De voorinschrijving is inmiddels gesloten, na-inschrijven is echter wel mogelijk…

Na-inschrijven is vanaf nu uitsluitend mogelijk op de dag zelf.

U kunt zich op zaterdag 1 juni vanaf 17.00 uur na-inschrijven bij Sportcentrum Feel Fit, Sportlaan 4 in Nuenen. Er zijn voldoende vrijwiligers aanwezig om u ter plekke in te schrijven.

Prijzen na-inschrijving: 
– 5 kilometer: € 8,-
– 10 en 15 kilometer en halve marathon: €10,-

Aanvangstijden Van Goghloop*
18.30 uur: Halve marathon
18.40 uur: 5-10-15 kilometer
*Tijden kunnen iets afwijken, afhankelijk van de omstandigheden

Aanvangstijden Scholierenloop*
17.00 uur: Groep 1 &2
17.10 uur: Groep 3&4
17.30 uur: Groep 5&6
17.50 uur: Groep 7&8

De Nuenense scholierenloop staat alleen open voor leerlingen van de Nuenense basisscholen, de inschrijving en informatieverstrekking geschiedt dan ook geheel in afstemming met en door deze scholen. Aanmelden voor de scholierenloop op de wedstrijddag is dan ook niet meer mogelijk!

Bosloop 30 juni 2019

Bosloop 30 juni 2019

ZET IN JE AGENDA
Bostraining

Als een hinde door het bos?

Zachte ondergrond, frisse dennengeuren, gefluit van de vogels, lekker beschut voor de zon, geen verkeerslichten, geen geraas van auto’s, afwisselend terrein met minimale hoogteverschillen en wie weet een onverwachte ontmoeting met een ree of ander wild. Rennen door het bos geeft het ultieme gevoel van vrijheid en is erg goed voor de algehele conditie!

Wat: een looptraining door het bos
Wanneer: zondag 30 juni om 09.30 uur
Waar: ‘t Boshuys, Sonseweg 39, 5681 BH Best
Voor wie: alle lopers van R3, R2, R1 en PR zijn van harte welkom, het programma is voor iedereen toegankelijk!

De training zal tot ongeveer 11.00u duren en voor wie wil na afloop koffie/thee/fris/… en een lekker stuk gebak.

Vervoer: op eigen gelegenheid.

Voor meer informatie: Jeroen

Uitslagen van LONU-ers

Mocht je dit jaar meedoen aan een wedstrijd vergeet dan niet je naam, afstand en tijd de mailen naar: redactie@lonu.nl. Actiefoto’s en verslagen zijn ook altijd erg welkom.

Rondje Nuenen West, 19 mei 2019

Naam Afstand in km Uur Min. Sec.
Cyriel Douven 7 00 36 50

Verslag JP Balki Run 13-04-2019

Jaarlijks wordt op de tweede zaterdag van april het JP Balki Event georganiseerd in Heeze. Dit is een hardloopwedstrijd ter nagedachtenis van Jean-Paul Balkestein die op 13 maart 2012 op 32-jarige leeftijd tijdens het joggen aan een hartstilstand is overleden. Niet dat ik hem persoonlijk gekend heb, maar hij was blijkbaar een zeer sportieve jongen die midden in het Heezerse leven stond.

Het JP Balki Event wordt georganiseerd door vrienden van Jean-Paul. Het is een evenement waarbij sportiviteit en gezelligheid hand in hand gaan. Dat betekent dat het niet alleen een hardlooprun is, maar op de avond daarvoor is er al de Balki Party, met diverse landelijk bekende DJ’s. Voor de jongere generatie, zal ik dan maar zeggen. De opbrengsten van het evenement worden trouwens gedoneerd aan de Hartstichting en de AMC Foundation en is bedoeld voor onderzoek naar plotse hartdood.

Op zaterdagmiddag 13 april 2019 vond de inmiddels 7e editie plaats van de run, met start om 15.30 uur. Ingeschreven kon worden voor diverse afstanden: 5 km, 7 km, 10,7 km en 14,3 km. Ook was er nog een kinderloop van 3 km, die al om 14.00 uur startte. Daar heb ik dus niets van gezien, maar zag aan de uitslagenlijst dat daar zo’n 80 kinderen aan meegedaan hebben. De loop voor de volwassenen trok bij elkaar, alle afstanden opgeteld, ruim 160 deelnemers. Al met al een kleinschalige run en dat is precies waar ik de voorkeur aan geef.

De start om 15.30 uur was indrukwekkend: eerst een praatje over de achtergrond van de JP Balki Run door Marcel Balkestein, broer van Jean-Paul en oud-international (en olympisch speler) van hockeyvereniging Oranje Rood uit Eindhoven, gevolgd door een minuut stilte.

Het parcours zelf is werkelijk schitterend. Startend vanaf de Boschlaan, midden in het met het vele autoverkeer veel te drukke centrum van Heeze, loop je onmiddellijk de stille natuur in. Eerst langs het mooie Kasteel Heeze, dat nog bewoond wordt door de familie van Tuyll van Serooskerken, maar in het seizoen ook opengesteld is voor rondleidingen en compleet verzorgde huwelijksfeesten. ’t Is maar dat je het weet, mocht je nog een mooie trouwlocatie zoeken. Vlak daarna langs het gedenkmonumentje voor Jean-Paul gelopen, om daarna de natuurgebieden van het Brabants Landschap en Staatsbosbeheer in te gaan. Met uiteraard als hoogtepunt de Strabrechtse Heide. Ik kan het blijven zeggen: wat is de Nederlandse natuur toch prachtig.

De 3, 5 en 10,7 km startten gelijk en in een voor mij iets te hoog tempo samen met 2 maatjes van LOGO achter 2 “hazen” het eerste stuk van het parcours afgelegd. Helaas bleken onze hazen de 5 km te volgen, dus bij een splitsing waren we ze plotsklaps kwijt en ook bijna iedereen die achter ons liep bleek de 5 km te volgen. Oei, betekent dat we als laatste aan het lopen waren. Echter, mijn tempo kon niet meer omhoog en na zo’n 8 à 9 km kwam er zo’n klein mannetje met een hamertje bij me langs zodat ik het laatste stuk nog een tandje lager moest. Gevolg was dat ik zo’n 20 seconden later dan mijn maatjes over de finish binnenkwam in een tijd van 1:06:20 uur, dus met een snelheid van 9,70 km/uur. Voor velen wellicht niet erg snel, maar voor mij prima genoeg. Ondanks gefinisht als laatste man op de 10,7 km, volgens mij wel als eerste geëindigd in mijn eigen leeftijdscategorie, denk ik er dan maar bij ………

Met sportieve groet, Jaap Riet

Halve marathon Eindhoven 13 oktober 2019

De zomertijd is weer aangebroken, het humeur wordt er weer beter op en dus komen ook de lentekriebels met de nodige uitdagingen.

Voor menig loper bij LONU betekent dat voorzichtig nadenken of dit jaar misschien de halve van Eindhoven gelopen gaat/ kan worden en wanneer moet je dan beginnen en hoeveel moet je daar voor trainen en nog meer van die schrikbeelden.

Om de twijfelaars wat houvast te geven zal ik in elke nieuwsbrief wat tips geven voor een mogelijk schema richting 13 oktober.

De eerste tip is: Bezint eer ge begint
– Trainen voor een halve marathon vraagt om drie trainingen per week
– Meedoen aan de 10 km van de VanGoghloop op 1 juni is een goed startpunt om verder te bouwen. Ben je die dag verhinderd dan geldt dat je minimaal een uur moet kunnen lopen zonder te wandelen.

Is de hobbel van tip 1 genomen dan kan je nu starten en adviseer ik de volgende uitgangspunten:
– GENIETEN en ONTSPANNEN
– 3 trainingen per week, 2x LONU voor het tempowerk en een langzame duurloop tempo D1 in het weekend voor het duurvermogen
– “gouden regel: : langzamer is beter dan sneller en korter is beter dan langer

Vele wegen leiden naar Eindhoven maar met onderstaande aanpak is succes bijna verzekerd.
– Start ergens in mei met de langzame duurlopen D1.
– De eerste keer 60 minuten en daarna elke week 5 minuten langer totdat je op de 80 minuten zit.
– Langzame duurloop D1 is ook echt langzaam want daarmee bouw je het duurvermogen op. Voor de bezitters van een hartslagmeter D1 = 75% van de maximale hartslag. LET OP:  de maximale hartslag is alleen met een inspanningstest te bepalen en niet met formules.

Streeftijd in Eindhoven Tempo D1
2 uur 9,2 km/ uur = 6.30/ km
2 uur 6 minuten 8,9 km/ uur = 6.45/ km
2 uur 15 minuten 8,6 km/ uur = 7 min/ km

Van deze tempo’s zal je niet moe worden en in het begin zal het zelfs strenge discipline vragen om niet sneller te gaan. Wanneer je eenmaal in die flow zit van het trainen voor Eindhoven krijg je daar heel veel energie en motivatie van en wordt trainen steeds leuker.

Is het lopen van de halve marathon van Eindhoven leuk?
Mijn antwoord is volmondig JA want lopen in Eindhoven met die tienduizend andere lopers en met al die kennissen langs het parkoers geeft een enorme kick. Met een goede voorbereiding worden die 21,1 kilometers gewoon een feest tenzij het 28 graden Celsius wordt zoals afgelopen jaar.

Bezint eer ge begint maar wanneer je begint GENIET er dan ook van.

Jasper van der Toorn

Lopen in de regio

Voor de fanatiekelingen onder ons die naast LONU ook graag deelnemen aan verschillende loopevenementen staan hier de loopevenementen uit de regio vermeld. Voor afstanden en meer informatie verwijzen we jullie door naar de website van de desbetreffende loop. En mochten jullie nog een bepaalde loop missen op onze lijst dan horen wij dit graag via redactie@lonu.nl

Datum Loopevenement Plaats
25-05 Deurne City-Run Deurne
26-05 Vestingloop ‘s-Hertogenbosch
01-06 Van Goghloop Nuenen
10-06 Engelenrun Engelen
10-06 Vlagheideloop Eerde-Schijndel