Gulbergen Trail 2020

Dit jaar is het regio-evenement de Gulbergen Trail op zondag 8 maart. Net als vorig jaar gaan we over de nieuwe brug over het Eindhovens kanaal. Het voormalige motorcrossterrein ten oosten van de berg maakt nu deel van het parcours uit. Hierdoor is het een uitdagende een zeer gevarieerde trail geworden. In de trail van 11km wordt de berg drie maal beklommen. Voor de wat minder ervaren lopers is er de mogelijkheid om slechts een of tweemaal de berg te overmeesteren.

We hopen wederom op een grote opkomst en mooi weer, zodat we weer met ons allen kunnen genieten van het mooie vergezicht op ons “Dak van Brabant`.

Inschrijven* is nu al mogelijk via deze link.
*Omdat de te verwachte opkomst zeer groot is hebben we (helaas) een beperking op het maximaal aantal deelnemers moet instellen.  

Wil je meer lezen over de Gulbergen Trail? In het Eindhovens Dagblad stond afgelopen jaar een verslag over de editie van 2019.

LONU Running Bootcamp

Op zondagochtend 8 december namen 12 LONU’ers  deel aan een running bootcamp, een training van anderhalf uur op en rond de Gulbergen, georganiseerd door trainer Wilbert de Wijs.

Een aanhoudende miezerregen en een flinke wind trotserend, voerden we de zeer gevarieerde loop-, kracht- en snelheidsoefeningen met veel enthousiasme uit. We hebben onder andere sprintjes getrokken, met een boomstam (voor sommigen een stammetje) krachtoefeningen gedaan, squats uitgevoerd op de melodie van Sally up en Sally down (aan dit liedje leek maar geen eind te komen…) en natuurlijk in een flink tempo de Gulbergen op en af gerend.

Op de Gulbergen kwamen we overigens nog een viertal doorgewinterde trailrunners van LONU tegen die al eerder op de ochtend daar waren gestart met hun duurtraining. 

Wilbert bleef ondertussen maar oefeningen opdragen, variërend van springen, planken en op handen en voeten een heuvel opklauteren maar dan vervolgens ook op handen en voeten weer heuvelafwaarts gaan. Nou, dat laatste is een hele toer! Probeer het maar eens 🙂

Onder de nodige hilariteit hebben we hele training uiteindelijk netjes volgemaakt ondanks alle nattigheid en de doorweekte grond. De koffie en de vlaai die in het clubhuis tot slot voor ons klaar stonden, lieten we ons natuurlijk goed smaken.

Wilbert, bedankt voor deze originele training. Het is een aanrader en zeker voor herhaling vatbaar.    

Yvonne Derksen  

Bladeren verwijderen

Bladeren verwijderen
Zaterdag 14 december a.s. hebben we jullie hulp nodig om de (laatste) bladeren van het veld te verwijderen. We beginnen om 09:00 uur en hopen om 11:00 uur al weer klaar te zijn. Laat even weten dat je komt (cyrieldouven@gmail.com) ; we zien jullie op zaterdag graag verschijnen. Hoe meer zielen hoe meer vreugde en des te sneller is de klus geklaard.
Van te voren proberen we de bladeren bij elkaar te blazen, maar dat is afhankelijk van de weergesteldheid voor zaterdag. Natte bladeren laten zich niet zo makkelijk wegblazen.

Neem in ieder geval mee:
• Handschoenen
• Bladhark
• en als je in bezit bent van een kruiwagen of lege “groen”-kliko o.i.d.: neem mee!
Er is al aanwezig 1 kruiwagen en 2 grote kliko’s.

Afscheidsbericht Jos Renders

Helaas is het noodzakelijk dat ik per 1 januari a.s. ga stoppen met lopen bij LONU.

Ik wil deze opzegging niet uitsluitend door zo’n eenvoudige regel afwerken, daarom het volgende:

Lieve mensen van Lonu: lopers, trainers, bestuursleden, alle mogelijke vrijwilligers.

Toen ik in april 1999 met pensioen ging en nog nooit aan enig hardlopen had gedaan heb ik me laten verleiden tot een weddenschap met mijn collega’s.

Daarin heb ik gezegd dat ik binnen 2 jaar de halve marathon van Eindhoven zou lopen. Ja….daar sta je dan.

Maar….in augustus van dat jaar zag ik in Rond de Linde een klein verhaaltje over een hardloopcursus voor beginners en daar meldde ik me voor aan.

Hierbij kwam ik in contact met Annette en vanaf de eerste keer tot vandaag de dag zijn die contacten altijd fijn, vriendelijk en hartelijk geweest, daarvoor Annette: BEDANKT.

Na die cursus ben ik natuurlijk meteen lid geworden en dank zij de structuur van de groepen, de deskundige trainers en uiteraard mijn doorzettingsvermogen(ahum…)

heb ik het jaar daarop in Eindhoven de halve marathon gelopen en wel in 2 uur 16 min.

Vervolgens vliegen de jaren voorbij, heb ik vrijwel ieder jaar de Van Goghloop gelopen maar….. door het ouder worden komen de kleine mankementjes. Gelukkig kleine, maar toch zodanig dat ik voel dat het verstandig is om op tijd = nu te stoppen.

Daarom bij dit afscheid een welgemeend dank je wel voor al die jaren van loopplezier, dank je wel vooral aan de groep 3 lopers, dank je wel aan alle mensen die zich inzetten voor de club zoals bestuur, trainers, sjouwers in juni enz. enz.

Het ga jullie goed.

Een hartelijke groet van

Jos Renders ( je weet wel…die man met dat petje…)

Verslag 10 km Cyriel

Fun to run 10 km

Terwijl de deelnemers aan de hele marathon de finish al waren gepasseerd en ook een groot gedeelte van de hardlopers op de halve marathon al binnen waren stonden er nog zo’n 3.000 sportievelingen om half 4 tot popelen om te starten op de laatste afstand van de marathonzondag: de 10 km. We moesten echter geduld hebben omdat er nog verkeer op het parcours reed. Waarschijnlijk waren dit hulpverleners die in actie moesten komen voor de hardlopers die waren bezweken onder de hitte.

Na een extra warming-up door de DJ bij de startstreep konden we 10 minuten later dan gepland dan uiteindelijk los gaan. Ik had voor mijzelf geen echt doel opgelegd anders dan binnen het uur te finishen, wat toch zou moeten lukken ondanks de warmte en de harde wind. Al snel had ik voor mijn gevoel een lekkere cadans gevonden en kon ik gaan genieten van de sfeer en het publiek dat weer in grote getalen op de gezelligste marathon van Nederland was afgekomen. Nadat we de Boschdijk waren overgestoken en richting De Herdgang renden werd het wat rustiger langs de kant. Toen we na ongeveer 4,5 km op de Oirschotsedijk het parcours van de (halve) marathon opdraaiden stond er weer meer publiek langs het parcours.

Op 5 km toch maar eens naar mijn tussentijd gekeken en tot mijn verbazing ging ik wonderwel goed. Op Strijp-S zag Robin langs de kant staan om de LONU-ers die aan de verschillende afstanden deelname aan te moedigen. Richting het centrum werd het alleen maar drukker langs de kant wat mij alleen maar meer stimuleerde om het tempo te proberen vast te houden. Op de Markt en het Stratums Eind werd dat lastiger. Daar liepen langzamere lopers mij soms wel eens voor de voeten. Dat gaf mij weer de tijd om een paar kinderen langs de kant een high five te geven. Op het bruggetje over de Dommel, met nog 1 kilometer te gaan, stond Frank te supporteren. Met deze extra boost moest deze laatste kilometer ook nog wel lukken.

Andere jaren liep het parcours zo dat als je vanaf de Bilderdijklaan de Vestdijk op kwam, je in een rechte lijn op de finish afstormde. Zo niet dit jaar. Vanwege wegwerkzaamheden aan de Vestdijk moesten we nu een knik via de Bleekstraat en Kanaalstraat maken voordat we rechtsaf weer de Vestdijk op draaiden en het finishdoek in zicht kwam. Vol gas de laatste meters naar de eindstreep om daar tot mijn verrassing te zien dat ik voor mijzelf een prima tijd had neergezet. In het finishvak kwam ik Maria tegen die net binnen was van de halve marathon. Tijdens een van de laatste trainingen hadden we het er over gehad dat ik haar misschien nog zou kunnen inhalen tijdens de wedstrijd, maar dat is me dus niet gelukt J. De Marathon van Eindhoven was weer een groot festijn. Op naar volgend jaar en hopelijk doen er dan weer veel LONU-ers mee!

Cyriel

Verslag Halve Marathon Bram

Na weken trainen was het uiteindelijk de dag van de halve marathon, ik had er veel zin in. Hopelijk zou het vele trainen leiden tot een fijne wedstrijddag.

De vooruitzichten waren vrij warm, dus ik was wel benieuwd wat het zou brengen. Ik had voor mezelf een tijd in gedachten van rond de 2 uur, dat is de afgelopen jaren steeds gelukt. Vlak voor de start werd door de commentator geroepen dat de gevoelstemperatuur ongeveer 15 graden hoger ligt bij hardlopen. Hij gaf aan dat het verstandig was om rustig te beginnen.

Mijn start was rustig en al vrij snel merkte ik dat het hem niet ging worden vandaag, na 5 km had ik het al erg zwaar. Zware benen die moeizaam vooruit wilden. Op diverse plekken stonden bekenden van mij en dat geen dan wel kracht om door te gaan. Op het einde nabij de finish kon ik echt niet meer, ik ben een klein stuk gaan wandelen. Een andere loper was ook aan het wandelen en riep: laatste stuk nog rennen. Het was goed dat hij dat deed, anders was ik wandelend over de streep gekomen denk ik. Uiteindelijk ben ik blij dat ik hem uitgelopen heb en heb er toch van genoten.

LONU Clubfeest

Zondag 29 september was het weer tijd voor onze jaarlijkse clubfeest, de weergoden waren ons helaas niet heel erg goed gezind, maar gelukkig kregen we het zo georganiseerd dat de activiteiten gewoon door konden gaan.

We begonnen rond 14.00 uur met koffie, thee en gebak en nadat iedereen even met elkaar had gekletst, begonnen we met de uitleg van de activiteiten en het verdelen van de teams. We hadden midgetgolfbanen gehuurd en met behulp van Fried kon door het plaatsen van een LONU-tent, drie midgetgolfbanen buiten liggen en de rest binnen. Twee teams begonnen met midgetgolfen en twee teams begonnen aan de ‘grote LONU quiz’. Nadat alle vier de teams klaar waren werd er gewisseld.

Terwijl zo goed als iedereen klaar was met midgetgolfen, schrokken we op van een enorm kabaal. Helaas had een windvlaag vat gekregen op onze LONU-tent, heldhaftig probeerde Peter de tent nog aan de grond te houden, maar toen hij mee de lucht in ging kon hij niet anders dan de tent loslaten. De tent waaide over het clubgebouw en kwam tussen het hek en het clubgebouw terecht. Gelukkig is er niemand gewond geraakt, de tent zelf kwam er helaas niet zonder ‘kleer’scheuren vanaf.

Na al deze consternatie zijn we alle scores gaan optellen, er konden punten verdiend worden voor het midgetgolfen, de quiz, originele teamnaam en originele teamfoto. Het team van Gertie, Cyriel, Annette, Frank, Fried en Peter kwam als winnaar uit de bus, ze werden beloond met een heuse medaille en een reep Tony Chocolonely.

Van al dat midgetgolfen en quizzen krijg je natuurlijk honger, maar daar hadden we voor gezorgd. Nadat we even snel het buffet hadden klaargezet met een paar leden kon iedereen aan het smikkelen.

Wij hebben genoten van de gezellig middag met jullie en vonden het leuk om het een keer te organiseren!

Groetjes Miriam en Marieke

Lopen in de regio

Voor de fanatiekelingen onder ons die naast LONU ook graag deelnemen aan verschillende loopevenementen staan hier de loopevenementen uit de regio vermeld. Voor afstanden en meer informatie verwijzen we jullie door naar de website van de desbetreffende loop. En mochten jullie nog een bepaalde loop missen op onze lijst dan horen wij dit graag via redactie@lonu.nl

Datum Loopevenement Plaats
19-10 Sint Anthonis Trail
Sint Anthonis
20-10 Heidetrail Oirschot
26-10 Snertcross
Tilburg
03-11 Valkenloop
Valkenswaard
03-11 Krollenloop
Veghel
03-11 Duvelscross
Lieshout
19-10 Glowrun
Eindhoven

Halve marathon Eindhoven 13 oktober 2019

Deel 4

Bij het uitkomen van de nieuwsbrief resten er nog ruim twee weken voordat het startschot voor de halve van Eindhoven klinkt. Het was een lange en intensieve voorbereiding maar hopelijk hebben jullie wel genoten van de vrije natuur op de zondagochtenden bij de langzame duurlopen. Velen zullen nu de kriebels krijgen of ze wel voldoende getraind hebben en in deel 3 stond niet verder trainen dan 15/16 kilometer maar de halve is 21,1 kilometer, dat kan dan toch niet goed gaan. Misschien speelt iemand met de gedachte komend weekend er nog even flink tegen aan te gaan. FOUT.
RUST is vanaf 28 september de sleutel tot succes.

Rust betekent: wel drie keer in de week blijven trainen maar minder intensief en korter. Essentieel is dat de energietank die nu half vol zit op 13 oktober tot de rand toe vol is. Dat betekent dus dat bij de trainingen minder energie verbruikt wordt dan het lichaam in die dag kan aanvullen.

In die periode ook meer drinken dan je gewend bent zodat het lichaam verzadigd raakt van vocht waardoor je tijdens de wedstrijd minder hoeft te drinken en ook geen kramp krijgt. De afvalstoffen worden door het extra drinken ook beter afgevoerd, maatstaf is de waterige kleur van de urine.

Neem zeker in de laatste week elke dag een uurtje meer nachtrust dan je gewend bent.

Gewoon gezond en gevarieerd blijven eten en uiterlijk 2 uur voor de start een licht verteerbare lunch naar binnen werken, een half uurtje voor de start een banaantje heeft mij altijd goed gedaan.

Door deze weken van relatieve rust en de adviezen loop je op 13 oktober zonder problemen die extra 5/6 kilometers.

Suggestie voor:

29 september:
10 min langzaam, 20 min tandje erbij, 20 min nog een tandje erbij en ten slotte 5 min langzaam

6 oktober
10 min D1 – 30 min halve mar tempo – 10 min D1

13 oktober
Loop op gevoel, leg jezelf geen tempodruk op en geniet.
Door ontspannen te lopen realiseer je de beste tijd.

SUCCES en blijf lachen

Jasper

Verslag Tilburg Ten Miles

De Ten Miles in Tilburg staat al jaren op mijn lijstje om eens te lopen, ik hoor hier altijd leuke verhalen over. In 2019 heb ik me toch maar eens ingeschreven, het is immers een goede test voor de halve marathon in Eindhoven op 13 oktober. Eerlijk gezegd had ik mijn twijfels of ik deze goed zou uitlopen omdat ik net terug was van een zon/zee luier vakantie op Kreta.

De dag begon gelukkig niet al te vroeg, ik ben rond 9.30uur  opgestaan en vervolgens heb ik rond 11.15 uur vanuit Geldrop een rechtstreekse trein genomen naar Tilburg. Dat verliep allemaal erg ontspannen, op Tilburg station heb ik rustig een broodje gegeten en toen ben ik naar de omkleed locatie gelopen. Ik had thuis al mijn hardloopkleren aangetrokken dus ik hoefde alleen maar mijn tas daar af te geven. Rustig lopend naar de start merkte ik dat het vrij druk was, ik wist eigenlijk niet eens dat dit zo een grote loop was.

Eenmaal in het startvak was het nog een kwartiertje wachten, je voelde toen al de positieve sfeer. Ik ben in een startvak gestart wat net wat sneller was dan mijn streeftijd, mijn streeftijd was 1.40. Zo kon ik wel makkelijk het tempo lopen wat ik wilde en het was echt genieten onderweg. Er stonden veel enthousiaste mensen langs de kant, veel bandjes en mensen die je naam roepen aangezien je naam op het startnummer staat. Ik heb in die 16 km geen enkele dip gehad door de positieve sfeer.

Deze loop is zeker voor herhaling vatbaar, met mijn tijd van 1.35 ben ik ook dik tevreden. Ik had een LONU shirt aan en aan het einde werd en geroepen Hey LONU. dat was ook erg leuk :-).

Groetjes Bram