Looptrainer cursus

Sinds kort heeft LONU er drie gecertificeerde looptrainers niveau 2 bij! Het gaat om Anne Joustra, Paula van Agt en ondergetekende, die na een drie daagse opleiding dit fel begeerde certificaat hebben behaald. Omdat zij alle drie al langere tijd vele trainingen hebben gegeven, mochten zij direct naar niveau 2. Deze cursus bestond uit drie (lange) ochtend sessies, onder leiding van een heuse KNAU coach, Irma die via haar bedrijf ‘Loopfirma’ als zzp-er voor onder andere de KNAU werkt. De opleidingen vonden plaats bij de Rabobank in Geldrop. Behalve wij, drie LONU-ers, waren er ook nog vijf cursisten van Logo en één cursist van Loopgroep Mierlo. Daarbij viel op, dat als je alle cursisten op leeftijd rangschikt, de LONU-ers op plek 1, 2 en 3 staan, oftewel het meest ervaren.

De cursus was deels klassikaal waarbij Irma het theoretische gedeelte behandelde, en een (wat langer) deels praktisch, waarbij iedere deelnemer een onderdeel van de totale training moest voor bereiden en daarna uitvoeren. Daarna werd direct feedback gegeven over de  opzet en uitvoering. Een cursus is natuurlijk geen echte cursus als daar geen huiswerk bij hoort! Ons ‘huiswerk’ bestond uit het op papier voorbereiden van een training, het uitvoeren van deze training en het laten beoordelen van deze training, door een gecertificeerde trainer (Jeroen, Monique, Annette).

Trainer opleiding niveau 2, gaat vooral om didactische aspecten van de trainer. Hoe staat hij/zij voor de groep. Hoe kun je kort en bondig, maar toch duidelijk een oefening uitleggen (of voordoen). Hoe zorg je ervoor dat trainingen voor iedereen leuk en gevarieerd blijven. En er werd, natuurlijk, veel aandacht besteed aan veiligheid. Het ging dus niet over heel technische en/of fysieke loopaspecten. Dus je hoeft bij ons (nog) niet aan te komen, hoe je de lactaat waarde kunt bepalen, waar je omslagpunt ligt om in aerobe trainingszone te blijven, welke spiergroepen bij een interval precies belast worden etc etc. Maar als het goed is, kunnen we de komende winter periode, veilige leuke en gevarieerde trainingen voorbereiden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als straks hopelijk heel veel nieuwe aspirant lopers in de verschillende groepen gaan instromen. Nu nog is een half of kwart woord voldoende en weet iedereen in de groep wat de bedoeling, maar dat zal met veel nieuwe deelnemers anders zijn. Maar daar hebben we alle drie alle vertrouwen in dat ons dat gaat lukken.

Robin Bakkerus