Verslag JP Balki Run 13-04-2019

Jaarlijks wordt op de tweede zaterdag van april het JP Balki Event georganiseerd in Heeze. Dit is een hardloopwedstrijd ter nagedachtenis van Jean-Paul Balkestein die op 13 maart 2012 op 32-jarige leeftijd tijdens het joggen aan een hartstilstand is overleden. Niet dat ik hem persoonlijk gekend heb, maar hij was blijkbaar een zeer sportieve jongen die midden in het Heezerse leven stond.

Het JP Balki Event wordt georganiseerd door vrienden van Jean-Paul. Het is een evenement waarbij sportiviteit en gezelligheid hand in hand gaan. Dat betekent dat het niet alleen een hardlooprun is, maar op de avond daarvoor is er al de Balki Party, met diverse landelijk bekende DJ’s. Voor de jongere generatie, zal ik dan maar zeggen. De opbrengsten van het evenement worden trouwens gedoneerd aan de Hartstichting en de AMC Foundation en is bedoeld voor onderzoek naar plotse hartdood.

Op zaterdagmiddag 13 april 2019 vond de inmiddels 7e editie plaats van de run, met start om 15.30 uur. Ingeschreven kon worden voor diverse afstanden: 5 km, 7 km, 10,7 km en 14,3 km. Ook was er nog een kinderloop van 3 km, die al om 14.00 uur startte. Daar heb ik dus niets van gezien, maar zag aan de uitslagenlijst dat daar zo’n 80 kinderen aan meegedaan hebben. De loop voor de volwassenen trok bij elkaar, alle afstanden opgeteld, ruim 160 deelnemers. Al met al een kleinschalige run en dat is precies waar ik de voorkeur aan geef.

De start om 15.30 uur was indrukwekkend: eerst een praatje over de achtergrond van de JP Balki Run door Marcel Balkestein, broer van Jean-Paul en oud-international (en olympisch speler) van hockeyvereniging Oranje Rood uit Eindhoven, gevolgd door een minuut stilte.

Het parcours zelf is werkelijk schitterend. Startend vanaf de Boschlaan, midden in het met het vele autoverkeer veel te drukke centrum van Heeze, loop je onmiddellijk de stille natuur in. Eerst langs het mooie Kasteel Heeze, dat nog bewoond wordt door de familie van Tuyll van Serooskerken, maar in het seizoen ook opengesteld is voor rondleidingen en compleet verzorgde huwelijksfeesten. ’t Is maar dat je het weet, mocht je nog een mooie trouwlocatie zoeken. Vlak daarna langs het gedenkmonumentje voor Jean-Paul gelopen, om daarna de natuurgebieden van het Brabants Landschap en Staatsbosbeheer in te gaan. Met uiteraard als hoogtepunt de Strabrechtse Heide. Ik kan het blijven zeggen: wat is de Nederlandse natuur toch prachtig.

De 3, 5 en 10,7 km startten gelijk en in een voor mij iets te hoog tempo samen met 2 maatjes van LOGO achter 2 “hazen” het eerste stuk van het parcours afgelegd. Helaas bleken onze hazen de 5 km te volgen, dus bij een splitsing waren we ze plotsklaps kwijt en ook bijna iedereen die achter ons liep bleek de 5 km te volgen. Oei, betekent dat we als laatste aan het lopen waren. Echter, mijn tempo kon niet meer omhoog en na zo’n 8 à 9 km kwam er zo’n klein mannetje met een hamertje bij me langs zodat ik het laatste stuk nog een tandje lager moest. Gevolg was dat ik zo’n 20 seconden later dan mijn maatjes over de finish binnenkwam in een tijd van 1:06:20 uur, dus met een snelheid van 9,70 km/uur. Voor velen wellicht niet erg snel, maar voor mij prima genoeg. Ondanks gefinisht als laatste man op de 10,7 km, volgens mij wel als eerste geëindigd in mijn eigen leeftijdscategorie, denk ik er dan maar bij ………

Met sportieve groet, Jaap Riet