Halve marathon Eindhoven 13 oktober 2019

De zomertijd is weer aangebroken, het humeur wordt er weer beter op en dus komen ook de lentekriebels met de nodige uitdagingen.

Voor menig loper bij LONU betekent dat voorzichtig nadenken of dit jaar misschien de halve van Eindhoven gelopen gaat/ kan worden en wanneer moet je dan beginnen en hoeveel moet je daar voor trainen en nog meer van die schrikbeelden.

Om de twijfelaars wat houvast te geven zal ik in elke nieuwsbrief wat tips geven voor een mogelijk schema richting 13 oktober.

De eerste tip is: Bezint eer ge begint
– Trainen voor een halve marathon vraagt om drie trainingen per week
– Meedoen aan de 10 km van de VanGoghloop op 1 juni is een goed startpunt om verder te bouwen. Ben je die dag verhinderd dan geldt dat je minimaal een uur moet kunnen lopen zonder te wandelen.

Is de hobbel van tip 1 genomen dan kan je nu starten en adviseer ik de volgende uitgangspunten:
– GENIETEN en ONTSPANNEN
– 3 trainingen per week, 2x LONU voor het tempowerk en een langzame duurloop tempo D1 in het weekend voor het duurvermogen
– “gouden regel: : langzamer is beter dan sneller en korter is beter dan langer

Vele wegen leiden naar Eindhoven maar met onderstaande aanpak is succes bijna verzekerd.
– Start ergens in mei met de langzame duurlopen D1.
– De eerste keer 60 minuten en daarna elke week 5 minuten langer totdat je op de 80 minuten zit.
– Langzame duurloop D1 is ook echt langzaam want daarmee bouw je het duurvermogen op. Voor de bezitters van een hartslagmeter D1 = 75% van de maximale hartslag. LET OP:  de maximale hartslag is alleen met een inspanningstest te bepalen en niet met formules.

Streeftijd in Eindhoven Tempo D1
2 uur 9,2 km/ uur = 6.30/ km
2 uur 6 minuten 8,9 km/ uur = 6.45/ km
2 uur 15 minuten 8,6 km/ uur = 7 min/ km

Van deze tempo’s zal je niet moe worden en in het begin zal het zelfs strenge discipline vragen om niet sneller te gaan. Wanneer je eenmaal in die flow zit van het trainen voor Eindhoven krijg je daar heel veel energie en motivatie van en wordt trainen steeds leuker.

Is het lopen van de halve marathon van Eindhoven leuk?
Mijn antwoord is volmondig JA want lopen in Eindhoven met die tienduizend andere lopers en met al die kennissen langs het parkoers geeft een enorme kick. Met een goede voorbereiding worden die 21,1 kilometers gewoon een feest tenzij het 28 graden Celsius wordt zoals afgelopen jaar.

Bezint eer ge begint maar wanneer je begint GENIET er dan ook van.

Jasper van der Toorn