Halve marathon Eindhoven 13 oktober 2019

Deel 4

Bij het uitkomen van de nieuwsbrief resten er nog ruim twee weken voordat het startschot voor de halve van Eindhoven klinkt. Het was een lange en intensieve voorbereiding maar hopelijk hebben jullie wel genoten van de vrije natuur op de zondagochtenden bij de langzame duurlopen. Velen zullen nu de kriebels krijgen of ze wel voldoende getraind hebben en in deel 3 stond niet verder trainen dan 15/16 kilometer maar de halve is 21,1 kilometer, dat kan dan toch niet goed gaan. Misschien speelt iemand met de gedachte komend weekend er nog even flink tegen aan te gaan. FOUT.
RUST is vanaf 28 september de sleutel tot succes.

Rust betekent: wel drie keer in de week blijven trainen maar minder intensief en korter. Essentieel is dat de energietank die nu half vol zit op 13 oktober tot de rand toe vol is. Dat betekent dus dat bij de trainingen minder energie verbruikt wordt dan het lichaam in die dag kan aanvullen.

In die periode ook meer drinken dan je gewend bent zodat het lichaam verzadigd raakt van vocht waardoor je tijdens de wedstrijd minder hoeft te drinken en ook geen kramp krijgt. De afvalstoffen worden door het extra drinken ook beter afgevoerd, maatstaf is de waterige kleur van de urine.

Neem zeker in de laatste week elke dag een uurtje meer nachtrust dan je gewend bent.

Gewoon gezond en gevarieerd blijven eten en uiterlijk 2 uur voor de start een licht verteerbare lunch naar binnen werken, een half uurtje voor de start een banaantje heeft mij altijd goed gedaan.

Door deze weken van relatieve rust en de adviezen loop je op 13 oktober zonder problemen die extra 5/6 kilometers.

Suggestie voor:

29 september:
10 min langzaam, 20 min tandje erbij, 20 min nog een tandje erbij en ten slotte 5 min langzaam

6 oktober
10 min D1 – 30 min halve mar tempo – 10 min D1

13 oktober
Loop op gevoel, leg jezelf geen tempodruk op en geniet.
Door ontspannen te lopen realiseer je de beste tijd.

SUCCES en blijf lachen

Jasper