Gerwen-Nederwetten Loop 17 maart

Op de dag dat LONU haar 25 jarig jubileum viert, waar ik door een andere afspraak niet op het feest aanwezig kan zijn, wordt er ’s middags nog een hardloopevent in ons eigen dorp gehouden. En ach, zo half maart dan is het al vaak lekker weer, met een flauw zonnetje, dus ideaal loopweer. Dat moet te lukken zijn …. Dus ik schrijf me maar in voor de 10 km. Simpel toch ? Tot zover de theorie.

Hoe weerbarstig is de werkelijkheid ! Eerder die week was er al wel gewaarschuwd dat er sneeuw zou vallen, maar vrijdagavond de 16e maart lag er nog niets, dus misschien zou het allemaal wel meevallen. Nou, niet dus. Zaterdagmorgen lag heel Nuenen onder een witte deken. ’t Zal dus wel niet door gaan. De internetpagina en Facebookpagina van de Gerwen-Nederwetten Loop constant gecheckt, maar geen melding dat het evenement was afgelast. Een berichtje naar de organisatie en als antwoord kwam: “alles gaat door zoals gepland”. Dan toch maar richting Heerendonk in Nederwetten. Hoera, gelukkig nog een paar andere LONU’ers: Monique van der Linden (15 km) en Martijn Gielens (10 km) die ook de kou durfden te trotseren.

Want o,o,o, wat was het koud. De koudste 17e maart sinds de weermetingen begonnen zijn. Door de stevige oost- tot noordoostenwind voelde het aan als 5 tot 10 graden onder het vriespunt. Glad was het gelukkig niet en met de vele vrijwilligers als verkeersregelaars op drukke punten was het zeker niet gevaarlijk. Trouwens voor die vrijwilligers was het denk ik nog meer afzien dan voor ons als lopers en loopsters.

Handschoenen aan, mutsje op, een extra warm shirt aan en klaar voor de start. Ondanks de kou gingen zo’n 80 mensen de uitdaging aan. Opnieuw kom je erachter in wat voor een mooi dorp je woont. Een route via Hooijdonk, langs het kanaal tot de Stad van Gerwen, over de Nieuwe Dijk, dan de Broekdijk oversteken om via het centrum van Nederwetten, langs de Oude Toren en nog een extra ommetje, uiteindelijk weer te eindigen op Heerendonk.

Koud gehad tijdens het lopen? Viel uiteindelijk wel mee. De eerste kilometer nog een beetje koude voeten, na een paar kilometer waren ook de handen weer warm. Het enige afzien was langs het kanaal. Zo’n 2 km recht tegen de oostenwind in. En van Monique begreep ik later dat bij de 15 km de extra lus over de Soeterbeekseweg ook letterlijk “adembenemend” was. Ik had me vooraf al voorgenomen te proberen een rustig, vlak tempo te lopen. Tijd vond ik niet zo belangrijk, maar wilde vooral ontspannen kunnen lopen, zonder bekaf over de finish te komen. Dat is aardig gelukt. Martijn en ik hebben gebroederlijk het hele parcours zij aan zij afgelegd. Altijd lekker als je een “maatje” naast je hebt. Martijn nog bedankt! Ook Monique zal dik tevreden zijn met haar 15 km, denk ik.

Na de finish was het nog goed toeven in een heel grote overdekte en verwarmde partytent onder het genot van lekkere warme tomatensoep en een overheerlijk worstenbroodje. Kortom, hulde aan de organisatie want die hadden alles piekfijn voor elkaar. Wat mij betreft volgend jaar weer inschrijven.

Speciaal voor Marieke onze tijden:
• Monique: 15 km in 1 uur 21 minuten
• Martijn & ik: 10 km in 1 uur en 2 minuten

Met sportieve groet, Jaap Riet

Ps. Jaap, je begrijpt natuurlijk wel dat ik die informatie erg waardeer! Gr Marieke